Česko v číslech - 1989 vs. 2016

12. 03. 2017 1:13:04
Jak jsme se posunuli od pádu komunismu? Zlepšili jsme se v ekonomických, sociálních a jiných aspektech a prospěl nám přechod na tržní hospodářství? Ukažme si některá zajímavá čísla, která se pokusím doplnit o krátké komentáře.

Vzhledem k tomu, že velké množství dat z roku 1989 nebylo k dohledání a vzhledem k tomu, že zde působil určitý časový efekt, kdy důsledky konce režimu se v hospodářství projevili až s nějakým zpožděním a zároveň díky rozdělení Československa tak některá data budou z roku 1993.

HDP na osobu

Sám HDP neuznávám jako příliš dobrý a vypovídající ukazatel, nicméně všeobecně se s ním hodně operuje a tak jsem se rozhodl ho zařadit do mého článku. Proč neuznávám HDP? Tak prvně si vzpomeňme na Keynesův teorém "dig holes", neboli kopání děr (jestliže kopeme a zaspáváme díry, obojí se započíítává do HDP) a zadruhé, jsou zde prudce zvýhodněny malé státy. Nutno však říct, že jakousi vypovídající hodnotu má a to pak především jeho procentuelní změna mezi lety.

V roce 1993 se ČR nacházela na 57. místě v žebříčku HDP na osobu a to za státy jako Gabon, Libye nebo Uruguay. V roce 2015 pak už na místě 39tém, je zde tedy jistě vidět nemalý progres, pojďme se ovšem podívat na graf, který nám pomůže lépe pochopit vývoj tohoto ukazatele.

Můžeme vidět postupné zvyšování HDP po roce 1991, to bylo způsobeno hlavně přechodem na třžní hospodářství, ale i jinými činiteli, myslím však, že tak nepodstatnými, že je zbytečné je rozebírat podrobně. Podívejme se ale na rychlý vývoj po vstupu do EU v roce 2004, kdy se HDP začlo zvyšovat závratnou rychlostí, proč? Hlavní vliv na to mají dotace čerpané z EU, které naší ekonomice pomohli k velice rychlému vzestupu. Hospodářská krize pak způsobila menší propad, ale nejednalo se o nic z čeho by jsme se museli z dlouhodbého hlediska děsit. Zároveň je zde vidět velice příznivý vývoj oproti dvěma dalším postkomunistickým republikám - Polsku a Maďarsku a třebaže jsme začínali na stejné úrovni, tak se naše ekonomika podle tohoto ukazatele vyvíjí nejlépe. Do budoucna by nám tedy zajisté uškodil konec EU stejně jako pokračující migrační krize, která by měla stejný efekt jako krize hospodářská.

NEZAMĚSTNANOST

Zde nebudu Českou republiku porovnávat s jinými státy, spíše se zaměřím na vývoj nezaměstnanosti v samotné ČR. V roce 1990, po pádu komunismu byla nezaměstnanost 0,8%. V období centrálně plánované ekonomiky byla totiž zaměstnanost nulová (zaměstnanci byli přiřazováni na místa státem). Tohle podle mě není úplně špatný nápad, někdo namítá, že jsme ty lidi stejně museli platit, nicméně dnes bohužel na dávkách platíme mnoho lidí kteří ani nepracují a buďme upřímní - osobně budu radši dávat peníze na někoho, kdo nějakou práci dělá (ať už se jedná o uměle vytvořený pracovní post nebo ne, než dávat peníze na někoho, kdo pracovat nechce a odmítá).

Jak jsme na tom nyní? Dlouhodbě máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v EU. Čím je to způsobeno? No tak především stále rostoucím počtem nově udělovaných živnostenských oprávnění, která postupně způsobují vznik nových pracovních pozic. S růstem nezaměstnanosti začali okamžitě vznikat i úřady práce, které se snaží o kvalifikaci méně kvalifikovaných a o jejich uplatnění na trhu práce.

Každopádně jistá míra nezaměstnanosti je v ekonomice spíše prospěšná. Lidé bez práce jsou jakousi rezervou pracovních sil a kromě toho zde vzniká i určitá, velice prospěšná konkurence na straně nabídky na trhu práce. Čím vice lidí se uchází o jednu pozici, tim lepšího uchazeče si firma může vybrat. A to, že je ta míra tak nízká jako u nás způsobuje i konkurenční boj na straně firem, který vede k různým benefitům pro zaměstnance. Myslím, že se momentálně pohybujeme kolem čísel, která jsou pro správně fungující ekonomiku ideální.

MEZINÁRODNÍ OBCHOD

Otevření hranic pro mezinárodní obchod bylo jednou z nejdůležitějších věcí, které z ekonomického hlediska přinesl pád komunismu.

Před pádem komunismu jsme obchodovali pouze se státy RVHP, což ovšem zdaleko nemohlo pokrýt všechny naše potřeby. Po roce 1989 jsme se tedy konečně mohli zapojit i do západních trhů a v roce 1992 jsme podepsali dohodu o přidružení k EU a o rok později jsme byly spoluzakladately dohody o volném obchodu (CEFTA). Nejdůležitějším dnem se pak stal 21. prosinec 1995, kdy ČR vstoupila do OECD, což velmi výrazně posílilo naší ekonomickou situaci. Pokusil jsem se pro vás vytvořit jednoduchý graf založený na datech z ČSÚ

KOJENECKÁ ÚMRTNOST

Stále více zkoumaný údaj, kterému začíná být připisována i vyšší důležitost, než průměrná délka života je právě kojenecká úmrtnost. Jedná se o podíl zemřelých dětí do 1 roku věku.

V roce 1989 zaujímala naše země 26. místo v žebříčku kojenecké úmrtnosti, za několik let, jsme se díky bohatým investicím především do vzdělání a zdravotnictví dokázali propracovat na 8mé místo na světě! Nacházíme se před státy jako je Švýcarsko, Německo nebo Dánsko, v roce 1989 jsme byli za všemi těmito státy.

PODÍL VYSOKOŠKOLSKY VZDĚLANÝCH LIDÍ

Neříkám, že vysoká škola je záruka inteligence, nicméně podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí, alespoň jako prostředek pro porovnání mezi lety nebo mezi státy může lecos říct.

V roce 1989 jsme měli asi 6% vysokoškolsky vzdělaných lidí a nacházeli jsme se dokonce například za Nepálem. Jednalo se o jednu z příčin toho, že komunistický režim nepotřeboval a nechtěl vysokoškolsky vzdělané lidi. Dnes v roce 2017 tvoří podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí asi 24%, stále se sice nenácházíme na špičce žebříčků, nicméně vysokoškolské vzdělání je dostupnější, nabízí zahraniční pobyty (což bylo na západě možné už roku 1989), umožňuje lepší integraci studentů a zároveň je z části uzpůsobeno potřebám volného trhu práce.

ZÁVĚREM

Ať už sympatizujete s Milošem Zemanem nebo ne, dovolím si nyní použít část jeho proslovu při Sametové revoluci.

Miloš Zeman řekl: "Pokládám proto za absurdní, jestliže systém nekontrolované moci, který takto předvádí svoje dlouhodbé výsledky se nyní obává, že tato ekonomika bude rozvrácená dvouhodinovou generální stávkou. Pokud se nám tento systém podaří touto stávkou narušit, bude generální stávka nejefektivnější investice v našich hospodářských dějinách..."

Nechci se vyjadřovat k jeho názorům nyní, nicméně v tomto měl absolutní pravdu. Česká ekonomika se s pádem komunismu zvedla a pomalu začíná konkurovat západním ekonomikám, bude to ještě velice dlouhá cesta, ale vydali jsme se správným směrem. Jsme nejrychleji se rozvíjející postkomunistický stát. Je třeba ještě mnoho věcí změnit, bohužel, mentalita, kterou u nás komunismus vychoval u některých lidí stále zůstává. Ale můžeme společně věřit a samozřejmě se i podílet na lepší budoucnosti.

A poslední obrázek - 9,4 %? TAK TAKHLE TO NEPŮJDE, POUČME SE Z HISTORIE!

Autor: Jakub Janata | neděle 12.3.2017 1:13 | karma článku: 36.24 | přečteno: 11862x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4402

Student mezinárodní obchodu se zájmem o historii, politiku a cestování. Kromě ekonomie mě baví i cizí jazyky, studuji španělštinu a angličtinu, chci se začít učit i turecky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...